Safe Surgery
Όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο Ιατρικό Αθηνών, Μαρούσι
Πλαστική Χειρουργική Καινοτομίες Ιατρική Ομάδα Εμπειρία Υπνοχάλασης Επικοινωνία
Ραντεβού   Υπνοχάλαση   Πλαστική Χειρουργική Online

Λιποαναρρόφηση:

Σύγχρονες τεχνικές που προάγουν την ασφαλή και επιτυχημένη διεξαγωγή των επεμβάσεων λιποαναρρόφησης εφαρμόζονται με επιτυχία στο ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Εκτός από την αυστηρή επιλογή των υποψηφίων για επέμβαση η νέα προσέγγιση εμφανίζει ουσιαστικές διαφορές από την κοινή πρακτική και επιτυγχάνει την οριστική διόρθωση του τοπικού πάχους. Πλεονεκτήματα:


 • ΧΩΡΙΣ νάρκωση (Υπνοχάλαση)
 • ΧΩΡΙΣ απώλεια αίματος
 • ΧΩΡΙΣ τοπικές παραμορφώσεις (φυσικό αποτέλεσμα)
 • ΧΩΡΙΣ νοσηλεία
 • ΧΩΡΙΣ παρατεταμένη ανάρρωση (σε 1-2 μέρες)
 • ΧΩΡΙΣ αξιοσημείωτες επιπλοκές
 • ΧΩΡΙΣ υπερβολικά κόστη

 

Οι τεχνικές αυτές, εκτός του ότι ενσωματώνουν τις σύγχρονες εξελίξεις εμφανίζουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις που αποτελούν συμβολή του Δρα Μήτσου όπως: η σχεδόν πλήρης κατάργηση του αναισθησιολογικού κινδύνου, η πλήρης εξάλειψη των μετεγχειρητικών παραμορφώσεων (πολύ λεπτές κάνουλες, ειδικός τρόπος μετεγχειρητικής επίδεσης) και η εξαιρετική μείωση του χρόνου ανάρρωσης.

Άμεση είναι η αναχώρηση από το νοσοκομείο (χωρίς βοήθεια συνοδού) και η επιστροφή στις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες (σε 2-3 ημέρες), στην πλειονότητα των περιπτώσεων.


Μάθετε το
ΑΚΡΙΒΕΣ ΚΟΣΤΟΣ ONLINE
Μόνο στο SafeSurgery


Λιποαναρρόφηση (lipoanarofisi) ή λιπογλυπτική ονομάζεται η χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης τοπικού πάχους (λιποκυττάρων) από κάποια περιοχή του σώματος. Πρέπει να τονιστεί ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο απώλειας βάρους. Με τη θεραπεία της παχυσαρκίας ασχολείται ειδικός τομέας της Χειρουργικής, η Βαριατρική ή Χειρουργική της Παχυσαρκίας.

 

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγεί κάποιος από τη τοπική συγκέντρωση λίπους παρά να καταφύγει στην πλαστική χειρουργική, γιατί ακόμη κι όταν αδυνατίζουμε και χάνουμε βάρος, το τοπικό πάχος ελάχιστα επηρεάζεται. Προληπτικά η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει να μη δημιουργηθεί τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα ή να μην επιδεινωθεί, αλλά δεν μπορεί να απαλείψει το τοπικό πάχος που ήδη υπάρχει. Μοναδική διέξοδος παραμένει η χειρουργική επέμβαση με πολύ καλά αποτελέσματα και η λιποαναρρόφηση αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως. Μόνο στις ΗΠΑ το 2005 καταγράφηκαν 327.000 περιπτώσεις.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Επειδή το φωτογραφικό υλικό αυτής της επέμβασης είναι ακατάλληλο για ανηλίκους, για να το δείτε παρακαλώ ανοίξτε τo παρακάτω αρχείo σε μορφή PDF ή σε Word:

 

Περιοχές αφαίρεσης τοπικού πάχους:

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει το συσσωρευμένο λίπος σχεδόν από όλες τις περιοχές του σώματος, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν ανατομικά ευαίσθητες περιοχές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι εξίσου ικανοποιητικά σε όλες τις περιοχές ή το ίδιο προβλέψιμα.

 

Κλασσική τεχνική λιποαναρρόφησης:

Η λιποαναρρόφηση ανακαλύφθηκε και εισήχθηκε στην κλινική πράξη πριν 30 χρόνια, γεγονός που αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής. Παρόλο που οι πλαστικοί χειρουργοί έκαναν πολλές απόπειρες να την αντικαταστήσουν με άλλες μεθόδους, όπως οι υπέρηχοι (external or internal Ultrasound-Assisted Liposuction), οι ακτίνες λέιζερ (Laser-Assisted Liposuction), η δόνηση (Vibroliposuction) κ.ά., η κλασσική τεχνική λιποαναρρόφησης (standard liposuction or Suction-Assisted Lipoplasty) δεν έχει ξεπεραστεί και με μικρές τεχνικές παραλλαγές παραμένει η πιο δημοφιλής. Η βασική τεχνική βασίζεται στη χρήση ενός μεταλλικού σωλήνα, συνδεδεμένου με μια αντλία κενού, που εισέρχεται στο σώμα και αναρροφά το λίπος.

 

Λιποαναρρόφηση με λέιζερ (Laser):

Τελευταία γίνεται αρκετός λόγος για λιποαναρρόφηση με τη χρήση ακτίνων λέιζερ που υγροποιούν το λίπος. Η τεχνική αυτή όμως βρίσκεται ακόμα σε αρχικό-πειραματικό στάδιο και πέραν του ότι διευκολύνει τους πλαστικούς χειρουργούς, δεν έχουν αποδειχθεί τα πλεονεκτήματα της για τους ασθενείς, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχει υιοθετηθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη (Σεπτέμβριος 2006) κλινική συγκριτική μελέτη, δημοσιευμένη στο πιο έγκριτο παγκοσμίως επιστημονικό περιοδικό Πλαστικής Χειρουργικής (Plastic and Reconstructive Surgery, Η.Π.Α.), αποδείχτηκε ότι όσον αφορά τα κλινικά αποτελέσματα η λιποαναρόφηση με laser δεν υπερέχει σε τίποτα από την κλασσική τεχνική. Μετά από δοκιμαστική χρήση του μηχανήματος laser «Smart Lipo» σε επεμβάσεις λιποαναρόφησης, καταλήξαμε κι εμείς στην ίδια διαπίστωση.

 

Διαδικασία επέμβασης:

O πλαστικός χειρουργός εισάγει μέσα από μια ελάχιστη τομή (3 χιλιοστών) ένα σωλήνα πολύ μικρού διαμετρήματος (2-2,5 χιλιοστών), συνδεδεμένο με μια ηλεκτρική αντλία κενού υψηλής πίεσης. Ασκώντας αρνητική πίεση και μετακινώντας ταυτόχρονα το σωλήνα μπρος και πίσω για να αποκολλήσει τα λιποκύτταρα από το δέρμα, μπορεί και τα αναρροφά.

 

Μέθοδος Αναισθησίας:

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων λιποαναρρόφησης και λιπογλυπτικής εφαρμόζουμε την αποτελεσματική τεχνική τοπικής αναισθησίας Tumescent σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή και ασφαλή Υπνοχάλαση. Με την τοπική αναισθησία Tumescent, χορηγούνται στην περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά αραιωμένων διαλυμάτων τοπικού αναισθητικού και αδρεναλίνης. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατακόρυφα ο δείκτης ασφάλειας των φαρμακευτικών ουσιών, χωρίς να μειώνεται η δραστικότητα τους όσον αφορά την αναλγησία και αγγειοσύσπαση. Η χρήση αυτής της μεθόδου αποτελεί την πιο εντυπωσιακή εξέλιξη της κλασσικής λιποαναρρόφησης από την εποχή που ανακαλύφτηκε, γιατί βελτίωσε σημαντικά τα αποτελέσματα της και το κυριότερο αύξησε εντυπωσιακά τους δείκτες ασφάλειας της επέμβασης. Αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι:


 • Στις μικρές και μεσαίες λιποαναροφήσεις αποφεύγεται η γενική αναισθησία και η καταστολή των ζωτικών λειτουργιών.
 • Επιτυγχάνεται αναίμακτη αφαίρεση του λίπους και αποτρέπονται οι επιπλοκές από την απώλεια αίματος.
 • Αποφεύγονται οι αλλοιώσεις και οι παραμορφώσεις και επιτυγχάνεται φυσικό αποτέλεσμα.

 

 

Απώλεια αίματος:

Με τη χρήση της «υγρής» μεθόδου Tumescent, εκτός των άλλων, κατορθώνουμε να αφαιρέσουμε τα λιποκύτταρα χωρίς να έχουμε απώλεια αίματος. Με την έγχυση μεγάλων ποσοτήτων διαλύματος ειδικής σύνθεσης πριν την αφαίρεση του λίπους διογκώνεται η περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα επαρκή τοπική αναλγησία, πλήρη αιμόσταση, μικρού βαθμού λιπόλυση και αποφεύγουμε τις παραμορφώσεις. Την πρώτη ημέρα μετά από τη λιποαναρρόφηση γίνεται εκροή μόνο οροαιματηρού υγρού, που μοιάζει με το χυμό καρπουζιού. Σε επιστημονικές μελέτες αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι με την παλιά τεχνική το ποσοστό αίματος στο αφαιρούμενο λίπος φθάνει στο 35%, ενώ με την τεχνική Tumescent το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 0,7%.

 

Μετά το χειρουργείο:

Στα πλαίσια της Χειρουργικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery) και κυρίως λόγω της αναίμακτης τεχνικής Tumescent που εφαρμόζουμε, οι ασθενείς μετά την επέμβαση λιποαναρρόφησης είναι σε άριστη γενική κατάσταση και αποχωρούν από το νοσοκομείο σχεδόν αμέσως, μέσα σε 1-2 ώρες, με αποτέλεσμα να καταργείται ακόμα και η «νοσηλεία μιας ημέρας». Αμέσως μετά την επέμβαση, εφαρμόζεται ειδική ελαστική επίδεση (κορσές), η οποία συνήθως πρέπει να παραγγελθεί στα μέτρα του ασθενή, και παραμένει περίπου για 1 εβδομάδα. Το οίδημα (πρήξιμο) είναι ελάχιστο. Εντός της περιοχής της επέμβασης, λόγω της αναίμακτης λιποαναρρόφησης, δεν υπάρχουν καθόλου μελανιές. Λίγες, όχι έντονες μελανιές υπάρχουν γύρω από την περιοχή, οι οποίες όμως σε λίγες μέρες εξαφανίζονται.

 

Ελαχιστοποίηση πόνου:

Παρόλο που η λιποαναρρόφηση είναι μια διαδικασία χωρίς τομές, τραυματίζει αρκετά τους ιστούς. Για αυτό και υπάρχουν όρια στο βαθμό και στην έκτασή της, που ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να τα σεβαστεί. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης και για αρκετές ώρες μετά, λόγω των ειδικών διαλυμάτων που χρησιμοποιούμε, ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο. Για 3-4 μέρες μετά υπάρχει ήπιος πόνος, συνήθως κατά την κίνηση, όπως νοιώθουμε μετά από έντονη μυϊκή άσκηση.

 

Επιστροφή στην εργασία:

Στις μικρές ή μεσαίες επεμβάσεις λιποαναρρόφησης μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 1-3 ημέρες. Σε μεγαλύτερες επεμβάσεις λιποαναρρόφησης ο χρόνος επιστροφής εξαρτάται από το είδος της εργασίας.

 

Λιποαναρρόφηση και αδυνάτισμα:

Η λιποαναρρόφηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος. Το λίπος είναι ογκώδες, αλλά είναι ελαφρύ, με χαμηλό ειδικό βάρος. Αυτό έχει ως συνέπεια μετά την επέμβαση η απώλεια βάρους να είναι μικρότερη από αυτή που συνήθως αναμένουν οι ασθενείς. Στην περιοχή της λιποαναρρόφησης όμως η διαφορά σε όγκο είναι σημαντική. Η λιποαναρρόφηση, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για την αφαίρεση τοπικού πάχους σε γυναίκες ή άνδρες με φυσιολογικό βάρος ή αδύνατους. Δηλαδή σε άτομα που ενώ είναι αδύνατα, το λίπος δεν κατανέμεται με την ίδια αναλογία σε όλες τις περιοχές του σώματός τους, αλλά συσσωρεύεται τοπικά σε συγκεκριμένες περιοχές, π.χ. «ψωμάκια». Στην περίπτωση που υπάρχει γενικευμένη εναπόθεση λίπους σε όλο το σώμα ή σε ένα μέλος του σώματος, όπως για παράδειγμα στην κυκλοτερή διόγκωση των μηρών, είναι πολύ επικίνδυνο να επιχειρηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος με λιποαναρόφηση.

 

Λιποαναρρόφηση και κυτταρίτιδα:

Στην περιοχή που γίνεται λιποαναρρόφηση η κυτταρίτιδα βελτιώνεται σημαντικά, χρειάζεται όμως να συνδυαστεί με γυμναστική.

 

Εγγυήσεις για το αποτέλεσμα της επέμβασης:

Πουθενά στον κόσμο, για καμία ιατρική ή χειρουργική πράξη δεν παρέχονται εγγυήσεις για το αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει, γιατί όσο άψογα και να λειτουργήσει ο γιατρός, ενδέχεται ο κάθε ασθενής να αντιδράσει διαφορετικά, για λόγους που εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες ή ατομικές ιδιαιτερότητες και δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να διερευνηθούν επιστημονικά εκ των προτέρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στα πιο ικανά και έμπειρα χέρια μια επέμβαση μπορεί να έχει μερική ή ολική αποτυχία και ότι σε καμία ιατρική πράξη δεν υπάρχει η λέξη «εγγύηση».

 

Ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή επιπλοκές:

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και στη λιποαναρρόφηση, ενδέχεται να υπάρξουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Γενικά, η μέθοδος είναι εξαιρετικά ακίνδυνη και δεν αναμένονται σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες περιπτώσεις λιποαναρρόφησης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι να τηρηθούν κάποιοι κανόνες και κάποιες προδιαγραφές, διαφορετικά η λιποαναρρόφηση μπορεί να μετατραπεί σε επέμβαση υψηλού κινδύνου και να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του ασθενούς.

Αναλυτικότερα, οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν είναι οι εξής:


 • Να μην αφαιρούνται εξαιρετικά μεγάλες ή υπερβολικές ποσότητες λίπους, για παράδειγμα πάνω από 6 λίτρα σε υπέρβαρους ασθενείς (large-volume liposuction).
 • Να χρησιμοποιείται αναίμακτη τεχνική (Tumescent)
 • Ο χώρος στον οποίο εκτελείται να είναι κατάλληλος και επαρκής για την αντιμετώπιση αρνητικών συμβάντων
 • Να ακολουθείται ασφαλές αναισθησιολογικό πρωτόκολλο
 • Να αποφεύγεται η πρόκληση πολύ εκτεταμένων τραυμάτων. Π.χ. να μην εφαρμόζεται λιποαναρρόφηση μεσαίου όγκου αλλά σε πάρα πολλές περιοχές ή να μη συνδυάζεται με άλλες πλαστικές ή άλλου είδους επεμβάσεις. Κάποιοι πλαστικοί χειρουργοί συνηθίζουν να υποτιμούν το χειρουργικό τραύμα της λιποαναρόφησης.
 • Ο υπεύθυνος πλαστικός χειρουργός πρέπει να διαθέτει εξειδίκευση και εμπειρία.

Η προσωπική μας εμπειρία επιβεβαιώνει τα διεθνή δεδομένα για το πόσο ασφαλής είναι η λιποαναρρόφηση. Με το να τηρούμε αυστηρά τις ανωτέρω προϋποθέσεις, δεν έχουμε αντιμετωπίσει σοβαρές επιπλοκές. Κάποια ήσσονος σημασίας ανεπιθύμητα αποτελέσματα που έχουμε παρατηρήσει σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι η ανεπαρκής αφαίρεση του λίπους, κάποια ατέλεια ή ασυμμετρία, η οποία συνήθως βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου ή με κάποια διορθωτική μικροεπέμβαση στο ιατρείο.

 

Αποφυγή παραμορφώσεων:

Ένα δευτερεύον αλλά αρκετά σημαντικό ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης είναι να προκληθούν παραμορφώσεις στην περιοχή. Για να μειώσουμε στο ελάχιστο μια τέτοια πιθανότητα, χρησιμοποιούμε εργαλεία μικρής διατομής (2-3 χιλιοστών) σε συνδυασμό με τη διόγκωση της περιοχής με την τεχνική Tumescent. Στην αντίθετη περίπτωση, η χρήση σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος αφαιρεί ανομοιόμορφα τα λιποκύτταρα από τα διάφορα σημεία και μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στην περιοχή.

 

Επανεμφάνιση του προβλήματος:

Αν η λιποαναρρόφηση γίνει σωστά, δεν υπάρχει περίπτωση να επανεμφανιστεί τοπικό πάχος στην ίδια περιοχή. Τα λιποκύτταρα έχουν την ικανότητα να γεμίζουν ή να αδειάζουν με λίπος ανάλογα με το αν παχαίνουμε ή αδυνατίζουμε, λειτουργούν δηλαδή ως χώροι αποθήκευσης. Αν με τη λιποαναρρόφηση αφαιρέσουμε ικανή ποσότητα λιποκυττάρων, δεν μπορούμε να παχύνουμε ξανά στην ίδια περιοχή. Αν όμως αφαιρεθούν λίγα κύτταρα, υπάρχει περίπτωση με την αύξηση του βάρους να συγκεντρωθεί πλεόνασμα λίπους στα εναπομείναντα κύτταρα και το πρόβλημα να επανεμφανιστεί.


Αναλυτικό κόστος επεμβάσεων
Προετοιμασία χειρουργείου online
Χρήσιμα Links