Safe Surgery
Όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο Ιατρικό Αθηνών, Μαρούσι
Πλαστική Χειρουργική Καινοτομίες Ιατρική Ομάδα Εμπειρία Υπνοχάλασης Επικοινωνία
Ραντεβού   Υπνοχάλαση   Πλαστική Χειρουργική Online

Ωτοπλαστική:

Σε μερικούς ανθρώπους η εμφάνιση των αυτιών είναι ιδιαίτερα αντιαισθητική. Τα αυτιά τους μπορεί να προεξέχουν ή να είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.


Μάθετε το
ΑΚΡΙΒΕΣ ΚΟΣΤΟΣ ONLINE
Μόνο στο SafeSurgery


Μάλιστα, αν πρόκειται για παιδιά σχολικής ηλικίας, σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αντικείμενο χλευασμού από τους συνομηλίκους, γεγονός που ενδέχεται να τους προκαλέσει ψυχικά τραύματα. Η πλαστική χειρουργική με τις επεμβάσεις ωτοπλαστικής επιχειρεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, διορθώνοντας τη θέση και το σχήμα των αυτιών ώστε να δείχνουν φυσιολογικά. Αν επιδιώκεται πιο εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα, η ωτοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με πλαστική προσώπου (face lifting).

 

 

Κατάλληλη ηλικία για Ωτοπλαστική:

Η πλαστική αυτιών μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των 5-6 ετών.

 

Ωτοπλαστική Επέμβαση ωτοπλαστικής

 

Διαδικασία επέμβασης:

Στην ωτοπλαστική ο πλαστικός χειρουργός με μία τομή στο πίσω μέρος του αυτιού αποχωρίζει το χόνδρο από το δέρμα, τον αποκαλύπτει και τον παρασκευάζει πλήρως. Στη συνέχεια με χαράξεις τον διαμορφώνει κατάλληλα για να πάρει τη φυσιολογική πτύχωση προς τα πίσω. Τέλος αφαιρεί την απαιτούμενη ποσότητα δέρματος και συρράπτει το τραύμα.
Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί αφαιρούν μόνο εξωτερικά το δέρμα, χωρίς να προβαίνουν σε χειρουργική προσαρμογή του χόνδρου στη νέα θέση. Θεωρούμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μόνιμο αποτέλεσμα είναι η κατάλληλη χάραξη και ο ανασχηματισμός του χόνδρου. Αν ο πλαστικός χειρουργός αρκεσθεί μόνο στην εξωτερική αφαίρεση του δέρματος, η δυσμορφία μπορεί να επανέλθει.

 

Πλαστική χειρουργική αυτιών

 

«Ατραυματική» τεχνική Ωτοπλαστικής:

Γενικά, ο όρος «Ατραυματική» αναφέρεται σε κάθε τεχνική που περιορίζει σημαντικά την έκταση του χειρουργικού τραύματος. Στην περίπτωση της ωτοπλαστικής, η «Ατραυματική» τεχνική διαφέρει από την κλασσική πλαστική αυτιών κατά το ότι δημιουργεί την πτύχωση του χόνδρου μόνο στην πίσω επιφάνεια του, αποφεύγοντας την ολική αποκόλληση του. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την έκταση του τραύματος και επιτυγχάνουμε:

  • Να περιορίσουμε τη διάρκεια της επέμβασης
  • Να μειώσουμε του κινδύνου μετεγχειρητικής αιμορραγίας
  • Να περιορίσουμε το μετεγχειρητικό οίδημα, τα αιματώματα και τις μελανιές
  • Να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο
  • Να συντομεύσουμε το χρόνο ανάρρωσης και επιστροφής στην εργασία
  • Να βελτιώσουμε την ποιότητα του αποτελέσματος και να έχουμε πιο φυσικό αποτέλεσμα

 

Μέθοδος Αναισθησίας:

Η Χειρουργική Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery), που εφαρμόζουμε στην πλαστική χειρουργική, αποβλέπει σε όσο το δυνατόν λιγότερο τραυματικές χειρουργικές επεμβάσεις και στη χρήση ακίνδυνων αναισθησιολογικών μεθόδων. Ειδικά η ωτοπλαστική μπορεί να διεξαχθεί στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο με την εφαρμογή της αποτελεσματικής τοπικής αναισθησίας Τumescent, η οποία εξασφαλίζει αναίμακτες και εξαιρετικά ανώδυνες συνθήκες. Αν όμως είναι απαραίτητο για τον ασθενή (π.χ. παιδιά) να μην αντιληφθεί τίποτα από την όλη διαδικασία, τότε η Tumascent μπορεί να συνδυασθεί και με Υπνοχάλαση, η οποία όμως για λόγους ασφάλειας πραγματοποιείται υποχρεωτικά στο νοσοκομείο.

 

Απόκρυψη τομών:

Στην περίπτωση της ωτοπλαστικής δεν υπάρχει ορατό σημάδι διότι η τομή γίνεται πίσω από το πτερύγιο του αυτιού.

 

Ελαχιστοποίση πόνου:

Λόγω της «Ατραυματικής» τεχνικής που εφαρμόζουμε στην ωτοπλαστική δεν υπάρχει έντονος μετεγχειρητικός πόνος. Το πρώτο βράδυ, ίσως υπάρξει ελαφρός πόνος, που όμως ελέγχεται με κοινά παυσίπονα (Depon).

 

Μετά το χειρουργείο:

Αμέσως μετά την ωτοπλαστική φοριέται ένας ελαστικός επίδεσμος ή μια κοινή κορδέλα που παραμένει για 24-48 ώρες. Χρησιμοποιούμε απορροφήσιμα ράμματα, που απομακρύνονται μόνα τους, οπότε δεν χρειάζεται αφαίρεση ραμμάτων. Στους ασθενείς από την επαρχία ζητάμε να παραμείνουν κοντά μας μόνο ένα βράδυ μετά την επέμβαση. Η αφαίρεση του επιδέσμου ή της ειδικής κορδέλας μπορεί να γίνει από τους ίδιους σύμφωνα με τις λεπτομερείς οδηγίες που τους δίνουμε.

 

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες:

Όσοι υποβάλλονται σε επέμβαση ωτοπλαστικής μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε 2-3 ημέρες, προσέχοντας βέβαια να αποφύγουν τους τραυματισμούς στην περιοχή των αυτιών.

 

Εγγυήσεις για το αποτέλεσμα της επέμβασης:

Πουθενά στον κόσμο, για καμία ιατρική ή χειρουργική πράξη δεν παρέχονται εγγυήσεις για το αποτέλεσμα. Αυτό ισχύει, γιατί όσο άψογα και να λειτουργήσει ο γιατρός, ενδέχεται ο κάθε ασθενής να αντιδράσει διαφορετικά, για λόγους που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να διερευνηθούν επιστημονικά εκ των προτέρων και εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες ή ατομικές ιδιαιτερότητες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στα πιο ικανά και έμπειρα χέρια μια επέμβαση μπορεί να έχει μερική ή ολική αποτυχία και ότι σε καμία ιατρική πράξη δεν υπάρχει η λέξη «εγγύηση».

 

Ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή επιπλοκές:

Σε σχέση με τις άλλες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής η ωτοπλαστική θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής. Εφόσον τηρηθούν οι σωστές προδιαγραφές, δεν αναμένονται σοβαρές επιπλοκές. Σπάνια υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν κάποια μικρότερης σημασίας ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως μετεγχειρητική αιμορραγία, διάσπαση ή νέκρωση του τραύματος, ασυμμετρία, υπερτροφία της μετεγχειρητικής ουλής ή χηλοειδές. Αυτές οι επιπλοκές όμως δεν είναι σοβαρές και αντιμετωπίζονται.


Αναλυτικό κόστος επεμβάσεων
Προετοιμασία χειρουργείου online
Χρήσιμα Links