Safe Surgery
Όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο Ιατρικό Αθηνών, Μαρούσι
Πλαστική Χειρουργική Καινοτομίες Ιατρική Ομάδα Εμπειρία Υπνοχάλασης Επικοινωνία
Ραντεβού   Υπνοχάλαση   Πλαστική Χειρουργική Online

Αύξηση στήθους:

Ο μαστός, το κατεξοχήν σύμβολο θηλυκότητας και γονιμότητας, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της γυναικείας εμφάνισης και επιδρά σημαντικά στην αυτοεκτίμηση και τον ψυχισμό της σύγχρονης γυναίκας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα επιτεύγματα της πλαστικής χειρουργικής καθιστά την πλαστική στήθους (αύξηση, ανόρθωση ή μείωση) μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις.


Μάθετε το
ΑΚΡΙΒΕΣ ΚΟΣΤΟΣ ONLINE
Μόνο στο SafeSurgery


Ειδικότερα, η αύξηση στήθους με ενθέματα ξεκίνησε από την αρχή της δεκαετίας του ’60 και από τότε έχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές, ακολουθώντας τις αυξανόμενες ιατρικές και τεχνολογικές απαιτήσεις, βελτιώνουν συνεχώς τα ενθέματα, με αποτέλεσμα η αυξητική των μαστών να αποτελεί σήμερα μία από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο στις ΗΠΑ είναι η 1η κατά σειρά συχνότητας πλαστική επέμβαση με περισσότερες από 300.000 επεμβάσεις το χρόνο. Όταν χρειάζεται η επέμβαση αύξησης στήθους μπορεί να συνδυαστεί και με ανόρθωση στήθους.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Επειδή το φωτογραφικό υλικό αυτής της επέμβασης είναι ακατάλληλο για ανηλίκους, για να το δείτε παρακαλώ ανοίξτε τo παρακάτω αρχείo σε μορφή PDF ή σε Word:

 

Ασφαλείς επεμβάσεις:

Ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που σκέφτονται να πραγματοποιήσουν αύξηση στήθους ή κάποια άλλη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής διστάζουν από φόβο για την όλη διαδικασία και κυρίως για την αναισθησία. Εμείς, ακολουθώντας τη Χειρουργική Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery) έχουμε εστιάσει το ενδιαφέρον μας και επιδιώκουμε σταθερά τα εξής:


  • Ασφάλεια, ελαχιστοποίηση του αναισθησιολογικού κινδύνου και μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • φυσικό αποτέλεσμα (φυσικό μέγεθος ενθεμάτων, συμμετρία, αποφυγή κάψας)
  • Ελαχιστοποίηση του πόνου και της ταλαιπωρίας
  • Ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Μείωση του κόστους.

 

 

Επιλογή κατάλληλου μεγέθους και σχήματος:

Ένα κρίσιμο ζήτημα στην επέμβαση αύξησης στήθους είναι η επιλογή του μεγέθους και του κατάλληλου σχήματος. Κατά κανόνα η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον πλαστικό χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης με τη βοήθεια μετρητών (sizers) που μιμούνται τα ενθέματα, η λεγόμενη διαδικασία προσομείωσης. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο, η επιλογή του γιατρού να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και την επιθυμία της ασθενούς. Σε στατιστικές μελέτες έχει βρεθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών δηλώνουν δυσαρέσκεια ή απογοήτευση για το τελικό μέγεθος των μαστών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Εμείς έχουμε επεξεργαστεί μια τεχνική με την οποία η ασθενής μπορεί να βρει το επιθυμητό μέγεθος του ενθέματος με μεγάλη ακρίβεια πριν έρθει στο χειρουργείο. Η τεχνική αυτή έχει ανεβάσει εξαιρετικά το βαθμό ικανοποίησης των ασθενών μας.

Τοποθέτηση ενθέματος:

Στην προσθετική στήθους το είδος και το μέγεθος του ενθέματος επιλέγεται από τον πλαστικό χειρουργό ανάλογα με τον αρχικό όγκο του μαστού, δηλαδή τον όγκο που διαθέτει η γυναίκα πριν το χειρουργείο. Το ένθεμα μπορεί να τοποθετηθεί είτε κάτω από το μαστικό αδένα, είτε κάτω από το θωρακικό μυ. Όσον αφορά τις τομές, υπάρχουν τρεις δυνατότητες: Είτε από τη θηλή, είτε με υπομάστια τομή ή τέλος από τη μασχάλη. Εμείς προτιμούμε την υπομάστια τομή μεγέθους 4-5 εκατοστών, η οποία αποκρύπτεται εύκολα, μας προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια να τοποθετήσουμε το ένθεμα στη σωστή θέση και δημιουργεί το καλύτερο δυνατό και φυσικό αποτέλεσμα.

 

Πλαστική μαστού Πλαστικη στηθους

 

Μέθοδος Αναισθησίας:

Στις επεμβάσεις αύξησης στήθους εφαρμόζουμε την πρωτοποριακή και ασφαλή μέθοδο της Υπνοχάλασης, η οποία σε συνδυασμό με την αποτελεσματική τεχνική τοπικής αναισθησίας Tumescent καταργεί τον πόνο χωρίς καταστολή των ζωτικών λειτουργιών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται ανώδυνες, αναίμακτες και εξαιρετικά ασφαλείς συνθήκες χωρίς να χρειάζεται να προβούμε σε γενική αναισθησία.

 

Προεγχειρητικός έλεγχος:

Εφόσον η υποψήφια για την επέμβαση δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, με τη χρήση της Υπνοχάλασης στην αυξητική στήθους δεν είναι απαραίτητος ο πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος ούτε και υπάρχουν περιορισμοί στις δραστηριότητες της προηγούμενης ημέρας.

 

Διάρκεια επέμβασης:

Στην αύξηση στήθους η διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-1 ½ ώρα.

 

Μετά το χειρουργείο:

Σε αντίθεση με τη γενική αναισθησία, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πλαστική στήθους με Υπνοχάλαση δεν αισθάνονται καμία κούραση ή εξάντληση μετά το χειρουργείο. Αναρρώνουν ταχύτατα και είναι σε θέση να αποχωρήσουν σε λίγη ώρα σε άριστη γενική κατάσταση. Πάντως για προληπτικούς λόγους συνιστούμε να υπάρχει συνοδός. Την επομένη ημέρα μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και σε 4-7 ημέρες (ανάλογα με το είδος) επιστρέφουν στην εργασία τους.

 

Ελαχιστοποίηση οιδήματος:

Λόγω της αναίμακτης και «Ατραυματικής» τεχνικής που εφαρμόζουμε στην αύξηση στήθους, το οίδημα είναι πολύ περιορισμένο και οι μελανιές σχεδόν ανύπαρκτες. Αμέσως μετά το χειρουργείο και για 2 ημέρες ο μαστός ακινητοποιείται με γάζες δεμένες σφιχτά. Μέσα σε 1 εβδομάδα περίπου το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος υποχωρεί. Μετά από πλαστική στήθους για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα χρειάζονται 4-6 μήνες.

 

 

Απαραίτητες προφυλάξεις:

Μετά από πλαστική στήθους απαγορεύεται κάθε αθλητική δραστηριότητα μέχρι να το επιτρέψει ο πλαστικός χειρουργός, συνήθως για 1 μήνα. Ο ασθενής πρέπει να βεβαιωθεί ότι έλαβε όλες τις πληροφορίες για τα ενθέματα που έβαλε: κατασκευαστής, τύπος και αριθμός (Identification Number), εγγύηση. Επίσης πρέπει να ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν την αυξητική μαστών με ενθέματα, όπως πιθανότητα καρκινογένεσης, μακροχρόνιες επιπτώσεις κ.λ.π.

 

Αίσθηση θηλών:

Λόγω της διατομής αρκετών νευρικών απολήξεων που καταλήγουν στις θηλές, αμέσως μετά την πλαστική στήθους και για λίγες ημέρες θα υπάρχει μια μικρή μείωση στην αίσθηση των θηλών (υπαισθησία). Αυτό όμως είναι κάτι εντελώς προσωρινό και γρήγορα αποκαθίσταται.

 

Ενθέματα και μαστογραφία:

Μια γυναίκα που έχει κάνει αύξηση στήθους με ενθέματα σε περίπτωση που υποβληθεί σε μαστογραφία, θα πρέπει να το αναφέρει ώστε να ληφθούν πρόσθετες ειδικές λήψεις για τον έλεγχο των μαστών.

 

Αύξηση στήθους και θηλασμός:

Αν ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιήσει στην αύξηση στήθους τα κατάλληλα ενθέματα, ο θηλασμός δεν επηρεάζεται. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που ανίχνευσαν την ποσότητα σιλικόνης στο αίμα και στο γάλα γυναικών με ενθέματα δεν βρήκαν καμιά διαφορά από τις γυναίκες χωρίς ενθέματα. Μάλιστα βρέθηκε ότι η ποσότητα σιλικόνης στις γυναίκες με ενθέματα είναι 10 φορές μικρότερη από αυτή που υπάρχει στο αγελαδινό ή το γάλα σε σκόνη. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που οι πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν μεγάλα ενθέματα μειώνεται η ικανότητα παραγωγής γάλακτος και επηρεάζεται μελλοντικά η ικανότητα θηλασμού λόγω της ατροφίας του μαζικού αδένα από την έντονη και συνεχή πίεση που ασκεί το ένθεμα.

 

Εγγυήσεις για το αποτέλεσμα της επέμβασης:

Όσο άψογα και αν λειτουργήσει ένας γιατρός, ενδέχεται ο κάθε ασθενής να αντιδράσει διαφορετικά, για λόγους εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες ή ατομικές ιδιαιτερότητες και που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να διερευνηθούν επιστημονικά εκ των προτέρων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ακόμα και στα πιο ικανά και έμπειρα χέρια μια επέμβαση μπορεί να έχει μερική ή ολική αποτυχία και ότι σε καμία ιατρική πράξη δεν υπάρχει η λέξη «εγγύηση». Γι’ αυτό πουθενά στον κόσμο δεν παρέχεται εγγύηση του αποτελέσματος σε καμία ιατρική ή χειρουργική πράξη.

 

Ενδεχόμενα ανεπιθύμητα αποτελέσματα:

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και στην πλαστική χειρουργική, υπάρχουν πιθανότητες για επιπλοκές.
Στην προσθετική στήθους με τη μέθοδο της τοπικής αναισθησίας Tumescent με Υπνοχάλαση αποφεύγουμε τις σοβαρές αναισθησιολογικές επιπλοκές.
Μετά την επέμβαση ενδέχεται σε πολύ μικρό ποσοστό να έχουμε κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα:

  • Μετεγχειρητικό αιμάτωμα, όπου απαιτείται άμεση παροχέτευση
  • Αποβολή του ενθέματος, όπου γίνεται επανατοποθέτηση σε δεύτερο χρόνο
  • Διάσπαση/διαπύηση τραύματος
  • Διαρροή ή ρήξη του ενθέματος, που σχετίζεται και με την ποιότητα του ενθέματος
  • Σχηματισμός κάψας, ο οποίος με τα ενθέματα νέας τεχνολογίας είναι εξαιρετικά σπάνιος. Δεν το έχουμε συναντήσει σε κανένα περιστατικό τα τελευταία 15 χρόνια.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες και ότι σχεδόν πάντα αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Οι περισσότερες σχετίζονται με την παρουσία του ξένου σώματος και τη διαδικασία «ενσωμάτωσης» του στον οργανισμό. Όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη (2005) κλινική έρευνα που αφορούσε 2.277 περιπτώσεις που υποβλήθηκαν σε αυξητική επέμβαση στήθους, η τοποθέτηση του ενθέματος πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ, η χρήση ενθεμάτων κάτω από 350 κυβικά εκατοστά και η υπομάστιος τομή μειώνουν σημαντικά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και το σχηματισμό σκληρής κάψας. Εδώ και 15 χρόνια τηρούμε αυστηρά αυτές τις προϋποθέσεις και στη δική μας πρακτική, με αποτέλεσμα να μην έχουμε αντιμετωπίσει άξιες λόγου επιπλοκές.

 

Υπόνοιες κίνδυνου καρκινογένεσης:

Πολύ συχνά οι πλαστικοί χειρουργοί ακούνε το αγωνιώδες ερώτημα αν με τα ενθέματα σιλικόνης αυξάνεται ο κίνδυνος καρκινογένεσης. Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που έχει το ερώτημα αυτό για τη δημόσια υγεία, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δείχνουν ότι το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης όχι μόνο δεν είναι μεγαλύτερο, αλλά αντίθετα είναι μικρότερο από αυτό που παρατηρείται σε γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε πλαστική στήθους.

 

Αντοχή ενθεμάτων στο χρόνο:

Στο παρελθόν αρκετές φορές παρουσιαζόταν η ανάγκη να αντικατασταθούν τα ενθέματα. Η κύρια αιτία ήταν ο σχηματισμός σκληρής κάψας γύρω από το ένθεμα, σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών (10-20%). Άλλη πιο σπάνια περίπτωση αποτελούσε η αντικατάσταση του ενός ενθέματος λόγω διάσπασης του περιβλήματος και διαρροής του περιεχομένου (deflation).
Σήμερα, τα ενθέματα νέας τεχνολογίας παραμένουν άθικτα για πολλά χρόνια μετά την τοποθέτηση τους. Το ποσοστό σχηματισμού σκληρής κάψας γύρω από το ένθεμα έχει μειωθεί δραματικά (1-2%). Μελέτες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι με τις καινούργιες μοντέρνες τεχνικές κατασκευής τους ο χρόνος ζωής τους ανέρχεται σε πολλές δεκαετίες.
Στη δική μας κλινική εμπειρία τα τελευταία 20 χρόνια, που αφορά εκατοντάδες περιπτώσεις, δεν έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα από σχηματισμό αμφοτερόπλευρης κάψας οποιουδήποτε βαθμού σε καμία περίπτωση, ούτε χρειάστηκε αντικατάσταση ενθέματος λόγω βλάβης του υλικού. Όλα τα ενθέματα που χρησιμοποιούμε είναι νέας τεχνολογίας, κορυφαίων επιστημονικών οίκων των Η.Π.Α. και έχουν ισόβια εγγύηση για την περίπτωση διαρροής ή ρήξης του ενθέματος.


Αναλυτικό κόστος επεμβάσεων
Προετοιμασία χειρουργείου online
Χρήσιμα Links