Επιδιώκοντας τη μέγιστη ασφάλεια σε δύο επίπεδα: α) τοπικής αναισθησίας και β) ενδοφλέβιας υποστήριξης, επεξεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια ένα αναισθησιολογικό πρωτόκολλο, το οποίο αποτελεί τροποποίηση και βελτίωση άλλων παρεμφερών μεθόδων που στη βιβλιογραφία περιγράφονται με διάφορες ονομασίες, όπως π.χ. ενσυνείδητος καταστολή (conscious sedation), ελαφρά καταστολή (mild sedation) κ.λπ. Η μέθοδος που ακολουθούμε συνδυάζει την αποτελεσματική τοπική αναισθησία Tumescent για την κατάργηση του πόνου στη περιοχή που χειρουργείται και την Υπνοχάλαση που δεν επιτρέπει στον ασθενή να βιώσει αρνητικά την όλη διαδικασία της επέμβασης.
Με τον όρο Υπνοχάλαση εννοούμε την κατάσταση εκείνη, κατά την οποία ο ασθενής βρίσκεται είτε σε φυσικό ύπνο είτε σε κατάσταση σημαντικής ψυχικής και διανοητικής χαλάρωσης. Στη δεύτερη περίπτωση, ενώ μπορεί να επικοινωνεί με διαύγεια με τον πλαστικό χειρουργό καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, έχει περιορισμένη αντίληψη και αδιαφορία για τα συμβαίνοντα στο χώρο (εσωστρέφεια), δηλαδή πλήρη αποσύνδεση από το περιβάλλον (disassociation). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται ό,τι έχει σχέση με την επέμβαση και σε συνδυασμό με την ψυχική ευφορία που αισθάνεται να μην τη βιώνει αρνητικά.
Η εφαρμογή της Υπνοχάλασης γίνεται από τον ειδικό αναισθησιολόγο με την στάγδην ενδοφλέβια χορήγηση μέσω του ορού ενός αγχολυτικού – ηρεμιστικού φαρμάκου (μινταζολάμη) σε δοσολογία, αραίωση και ρυθμό χορήγησης τέτοιο που δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα ζωτικά σημεία, γεγονός που καταγράφεται με συνεχή μέτρηση τους (οξυγόνωση αίματος, σφυγμοί, αρτηριακή πίεση, Ηλεκτροκαρδιογράφημα) καθ΄όλη τη διάρκεια του χειρουργείου. Σε αυτό το σημείο έγκειται η διαφορά της Υπνοχάλασης από τη γνωστή μέθοδο της νευροληπτο-αναλγησίας ή καταστολής (κοινώς μέθη), η οποία χαρακτηρίζεται από την καταστολή των ζωτικών σημείων του οργανισμού σε διαφορετικό βαθμό κάθε φορά.
Στην περίπτωση της Υπνοχάλασης ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πριν το χειρουργείο, την κατάσταση στην οποία επιθυμεί να βρίσκεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης :
- Σε κανονικό ύπνο με μηδενική αντίληψη των συμβαινόντων (dissociation)
- Σε βαθιά χαλάρωση (deep relaxation) με δυνατότητα επικοινωνίας με τον πλαστικό χειρουργό και στοιχειώδη αντίληψη της διαδικασίας επέμβασης χωρίς δυσάρεστη εμπειρία και χωρίς να είναι σε θέση να ανακαλέσει τι έγινε
- Σε σημαντική χαλάρωση με δυνατότητα επικοινωνίας με τον πλαστικό χειρουργό και κανονική αντίληψη της διαδικασίας επέμβασης, χωρίς όμως την παραμικρή αίσθηση πόνου ή ταλαιπωρίας
Ο έλεγχος του βαθμού χαλάρωσης εξασφαλίζεται εύκολα κυρίως με τον έλεγχο του ρυθμού χορήγησης του διαλύματος.